BAL
ÇEŞİTLERİ
Macahel yöresinde arıcılığın
yapıldığı bölgeler, 500 m. ila 2200 m. arasındaki rakımlarda
yer almaktadır. Macahel'de üretilen balın çok kaliteli
olması, yöreye özgü çok zengin bitki çeşitliliğinden ve
yörede Saf Kafkas Arı ırkının bulunmasından
kaynaklanmaktadır. Kafkas Arısı'nın özelliklerini
Kafkas Arısı ve
Siparişi sayfamızda bulabilirsiniz.
Yörenin her kesiminde orman gülü
başta olmak üzere, alçak kesimlerinde kestane ağacının
çokluğu, yüksek kesimlerinde ise ıhlamur, karayemiş,
yabanmersini ve çok çeşitli
çiçeklerle birlikte yöreye özgü çok zengin bitki
çeşitliliğinin olması balın tadına etki etmektedir. Balın
tadı alçak kesimlerden yükseğe doğru çıkıldıkça acıdan
tatlıya doğru değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak
yörede en acıdan tatlıya doğru istediğiniz damak tadına
uygun Macahel Balı bulabilirsiniz.
Bölgemizde bütün ballar iki yöntemle
üretilmektedir.
Birincisi Karakovan ile üretim; Atalardan miras kaldığı
şekliyle devam etmekte, aşağıda fotoğraflarda görüldüğü gibi
ağaçlar üzerinde kütük kovanlarda üretilmektedir. Bu
kovanlarda peteğini balını her şeyini arı yapmakta
dolayısıyla arı petek örmede zaman kaybettiği için az ürün
elde edilmektedir.
İkincisi Fenni kovanlarda üretim; Modern arıcılık tekniği
uygulanmaktadır. Fenni kovanlara kasnak koyularak karakovanda elde edilen balın aynısı üretilmektedir. |
 |
|
Macahel Balını çeşit olarak ÜÇ başlıkta özetleyebiliriz.
1)-Macahel
Kestane Balı[3a]; Acımsı baldır,
Macahel vadimizin alt bölgesinde kestane
ağaçların fazla olmasından bu ismi almaktadır. Solunum ve
sindirim rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen antioksidan
özelliğe sahiptir.
2)-Macahel Orman Balı (Kestaneli)[4a]; Çok hafif
acımsı ne acı ne tatlı denebilir,
Macahel vadimizin orta bölgesinde üretilen baldır. Kestane, ıhlamur ve diğer çiçekler mevcuttur.
3)-Macahel
Ihlamur(Çiçek) Balı[5a]; Tatlı baldır,
Macahel vadimizin en
üst bölgesinde üretilmekte olup çok az miktar da kestane
olmakla beraber,
ıhlamur, beyaz orman gülü, yaban mersini, karayemiş ve diğer
bitki çeşitliliği mevcuttur.
|

|
|